Учењето странски јазик може да биде предизвик, особено кога станува збор за запомнување на нови зборови. Во оваа статија, ќе разгледаме неколку техники за да ви помогнеме да запомните нови зборови во каталонски.

Користете го методот на повторување.

Еден од најефикасните начини да се запамети нови зборови е преку повторување. Обидете се да го користите новиот збор што е можно почесто во вашиот говор, пишување и читање. Ова ќе помогне да се зацементира во вашата меморија. "> Ако учите нов збор, обидете се да го разберете неговото значење во контекст на реченицата. Тоа ќе ви помогне да се сетите не само на самиот збор, туку и како можете да го користите во говорот.

користете ја техниката на асоцијација. > Здруженијата се врски помеѓу нов збор и зборови или слики што веќе ги знаете. Обидете се да го поврзете новиот збор со нешто што веќе го знаете за да го направите полесно да се запамети.

Користете картички за зборови. = "Тежина на фонт: 400;"> Креирај картички со зборовите што ги учите и користете ги за повторување. Напишете го новиот збор од едната страна на картичката и неговото значење од друга страна. Потоа свртете ги картичките и обидете се да го запомните значењето на секој збор. Или пробајте ја нашата апликација за линго, сите картички се веќе достапни на Интернет

гледајте филмови и емисии во каталонски.

Гледање филмови и емисии во каталонски е одличен начин да научите нови зборови. Обидете се да запишате нови зборови што ги слушате во филмовите и потоа да ги повторите во вашиот говор.

Студиски зборови во групи. = "Тежина на фонт: 400;"> Проучувањето нови зборови во групи поврзани со темата може да ви помогне да ги запомните подобро. На пример, студиски зборови поврзани со технологија, спорт или храна. ; "> Сеќавањето на нови зборови во каталонски е важен чекор во учењето на јазикот и можете да го направите процесот поефикасен и пријатно со овие техники. Користете го методот на повторување, научете зборови во контекст, користете ја техниката на асоцијација, креирајте картички со зборови, гледајте филмови и ТВ -емисии во каталонски и проучувајте зборови во групи. Не заборавајте да користите и разни апликации за учење преку Интернет и јазици кои можат да ви понудат интересни задачи и тестови. За да ги подобрите вашите вештини за каталонски, не треба да запаметите само нови зборови, туку и постојано да вежбате користејќи ги во вашиот говор. Затоа, слободно разговарајте со мајчин јазик и практикувајте го вашето знаење. Среќно со учење каталонски!