проучувајте нови зборови во контекст: Еден од најефикасните начини да се запамети нови зборови и фрази во кинески е е да ги научиме во контекст. Наместо само да запаметите список на зборови, обидете се да ги користите во реченици за да го разберете нивното значење и контекст на употреба. > Користете го методот на картичка: Методот на картичката е класичен начин да се запаметат нови зборови и фрази во кинески. Напишете го новиот збор од едната страна на картичката и неговата дефиниција од другата страна. Потоа, додека ја превртите картичката, обидете се да ја запомните дефиницијата на зборот.

Редовно повторувајте нови зборови и фрази: повторувањето е клучен аспект на запомнување на нови зборови и фрази во кинески. Новите зборови и фрази треба да се повторат неколку пати за да ги зацврстите во вашата меморија. На пример, можете да повторувате нови зборови и фрази секој ден за една недела или две за да бидете сигурни дека тие се залепуваат во вашата меморија. Користете ги апликациите за учење на јазик: Постојат многу апликации за учење на јазик кинески кои можат да ви помогнат да запомните нови зборови и фрази. Некои од најпопуларните апликации, како што се Lingo и Babbel, нудат техники и картички за повторување за да ви помогнат да запомните нови зборови и фрази. > Гледајте филмови и емисии во кинески: гледајте филмови и емисии во кинески со преводи во кинески за подобрување на вештините за слушање и разбирање . Тоа ќе ви помогне да научите нови зборови и фрази во контекст и вежбање подобрување на вашите вештини за изговор и граматика. кинески: Еден од најефикасните начини за подобрување на вашите комуникациски вештини во кинески е да комуницирате со мајчин јазик и други кои исто така учат кинески. Можете да се придружите на онлајн групи за да научите кинески или да најдете бесплатни клубови за разговори во вашиот град. Тежина: 400; "> Сеќавањето на нови зборови и фрази во кинескиот може да биде предизвик, но користењето на техники за повторување може да го направи процесот многу полесен. Покрај тоа, техниките за учење на јазик, како што се користење на контекст, метод на картички, повторување и комуникација со мајчин јазик, можат да го забрзаат процесот на учење и да ви помогнат да постигнете подобри резултати. Не заборавајте да користите апликации за учење јазик и да гледате филмови и ТВ -емисии во кинески за да ги подобрите вашите вештини за слушање и разбирање. Важно е да се запамети дека редовната практика и повторување се клучни за учење нови зборови и фрази на кинески јазик.