Читањето во бугарски може да биде предизвик за звучниците на други јазици, но можете да ги подобрите вашите вештини за читање и да го исполнат овој предизвик со техника за читање на брзина . Се постигнува со подобрување на брзината на перцепција на зборовите и намалување на бројот на погледи на страницата. Читањето на брзината го намалува бројот на погледи на страницата со зголемување на бројот на зборови согледани едновремено. За да го направите ова, можете да ја користите техниката „Група изглед“, во која очите покриваат неколку зборови одеднаш. Техниката е да се зголеми брзината на перцепцијата на зборовите. Ова може да се направи со вежбање на перцепцијата на зборовите како целина, а не индивидуално. Исто така, можете да ја користите техниката „визуелна фиксација“, во која очите побрзо се лизгаат по линијата, овозможувајќи ви да ги согледувате зборовите побрзо. "> За да користите техники за читање на брзина во бугарски, можете да започнете со читање лесни текстови и постепено да се префрлате на покомплексен материјал. Исто така, можете да користите специјални апликации и програми за вежбање со брзина. на квалитетно читање. Затоа, кога користите техники за читање на брзина, обрнете внимание не само за забрзување, туку и за разбирање. Зборови и фрази, правење белешки и поврзување на нов материјал со она што веќе го прочитавте може да се искористи за подобрување на разбирањето. Исто така, имајте на ум дека брзината на читање зависи од многу фактори, вклучително и ниво на тешкотии, концентрација и замор. Затоа, се препорачува да не се обесхрабриме да ја зголемите брзината на читање, туку да користите техники за читање на брзина во комбинација со други методи на читање и учење бугарски.

Во крајна линија е дека користењето техники за читање на брзина може да помогне во подобрување на вештините за читање во бугарски, но мора постојано да вежбате и да користите различни методи за читање и учење на јазик до Успех