Обидете се да зборувате каталонски, но се чувствувате исплашени и непријатно? Не грижи се, не си сам. Многу луѓе доживуваат страв да зборуваат каталонски, особено ако не се мајчин јазик. Во оваа статија, ние презентираме неколку совети за да ви помогнеме да ги надминете вашите стравови и да започнете да зборувате каталонски со поголема самодоверба. > Колку повеќе зборувате каталонски, толку ќе биде полесно да го надминете вашиот страв. Обидете се да најдете партнер за разговор со кого можете да вежбате да зборувате. Ова може да биде пријател, колега или наставник каталонски. Вие исто така може да се придружите на групата каталонски за да вежбате да зборувате во поформално опкружување. “

  • Не плашете се да направите грешки еден од главните стравови на луѓето кои зборуваат каталонски е грешки. Но, не плашете се да направите грешки! Грешките се дел од процесот на учење. Ако направите грешки, тоа значи дека учите и напредувате. ”

  • Користете ги апликациите за учење јазик Постојат многу апликации за учење на јазик за каталонски кои можат да ви помогнат да се ослободите од вашиот страв од зборување каталонски. Тие можат да понудат вежби за изговор, практика за зборување, па дури и повратни информации од мајчин јазик. Една од најдобрите апликации е играњето на линго

  • гледајте и слушајте каталонски содржина Гледајте и слушајте ги каталонскиот содржина како што се филмови, емисии, вести и подкасти. Ова ќе ви помогне да се навикнете на звукот на јазикот и да ја подобрите вашата способност да разберете и користите различни изрази.

  • Визуелизирајте го успехот Визуелизирање на успехот може да ви помогне да го надминете стравот од зборување каталонски. Замислете дека зборувате каталонски со леснотија и самодоверба. Замислете дека зборувате каталонски со мајчин јазик и тие ве разбираат. Ова ќе ви помогне да се чувствувате посигурни и да ве стават во позитивна рамка на умот за успешна разговорничка пракса. Не плашете се да направите грешки и да вежбате да зборувате за да ги надминете вашите стравови. Користете апликации за учење јазик и материјали за гледање во каталонски за да се навикнете на звукот на јазикот. Визуелизирајте го вашиот успех и поставете се за позитивен исход.