Обидете се да зборувате португалски, но се чувствувате исплашени и непријатно? Не грижи се, не си сам. Многу луѓе доживуваат страв да зборуваат португалски, особено ако не се мајчин јазик. Во оваа статија, ние презентираме неколку совети за да ви помогнеме да ги надминете вашите стравови и да започнете да зборувате португалски со поголема самодоверба. > Колку повеќе зборувате португалски, толку ќе биде полесно да го надминете вашиот страв. Обидете се да најдете партнер за разговор со кого можете да вежбате да зборувате. Ова може да биде пријател, колега или наставник португалски. Вие исто така може да се придружите на групата португалски за да вежбате да зборувате во поформално опкружување. “

  • Не плашете се да направите грешки еден од главните стравови на луѓето кои зборуваат португалски е грешки. Но, не плашете се да направите грешки! Грешките се дел од процесот на учење. Ако направите грешки, тоа значи дека учите и напредувате. ”

  • Користете ги апликациите за учење јазик Постојат многу апликации за учење на јазик за португалски кои можат да ви помогнат да се ослободите од вашиот страв од зборување португалски. Тие можат да понудат вежби за изговор, практика за зборување, па дури и повратни информации од мајчин јазик. Една од најдобрите апликации е играњето на линго

  • гледајте и слушајте португалски содржина Гледајте и слушајте ги португалскиот содржина како што се филмови, емисии, вести и подкасти. Ова ќе ви помогне да се навикнете на звукот на јазикот и да ја подобрите вашата способност да разберете и користите различни изрази.

  • Визуелизирајте го успехот Визуелизирање на успехот може да ви помогне да го надминете стравот од зборување португалски. Замислете дека зборувате португалски со леснотија и самодоверба. Замислете дека зборувате португалски со мајчин јазик и тие ве разбираат. Ова ќе ви помогне да се чувствувате посигурни и да ве стават во позитивна рамка на умот за успешна разговорничка пракса. Не плашете се да направите грешки и да вежбате да зборувате за да ги надминете вашите стравови. Користете апликации за учење јазик и материјали за гледање во португалски за да се навикнете на звукот на јазикот. Визуелизирајте го вашиот успех и поставете се за позитивен исход.